Een knip tijdens je bevalling wel of niet


Sara vroeg zelf om een knip,  ze vroeg erom omdat ze geen idee had wat ze aan het doen was. Al een uur lag ze op haar rug liggende te persen , zwaar vermoeid en ontzettende rugpijn en  met weinig vordering.  Ze vroeg om een knip en kreeg deze zonder discussie, zonder uitleg en zonder een gesprek over de voor of nadelen. Ze was blij op het moment zelf want ze wilde dat de baby snel geboren zou worden. 

Er was geen noodzaak, met de baby ging het prima. Ze was de weeën storm zat en had de balen van de niet vorderende ontsluiting. Als partus assistent en holistisch therapeut ben ik overtuigd van de waarde van regie  tijdens de baring en dat ergens om vragen en ook krijgen je het gevoel geeft dat er naar je geluisterd wordt tijdens de baring. Echter vraag ik mij af waarom er niet is ingezet op verandering van houding, bewegingsvrijheid  en het moment van persdrang in plaats van enkel volledige ontsluiting? 

Het gebruik van de zwaartekracht en het stimuleren van beweging had Sara mogelijk meer opgeleverd dan de vrijheid van keuze voor de knip. Aandacht voor ademhaling technieken hadden haar spanning kunnen wegnemen en haar meer ontspanning gegeven waardoor de oxytocine beter had kunnen stromen. 

De knip of ook wel de episiotomie genoemd in de medische wereld is helaas niet zonder gevolgen voor het post partum herstel, het herstel na de bevalling. het vraagt een lange adem om de wond te laten herstellen maar ook de bekkenbodem heeft aandacht nodig van een specialist.

Verwachtingen en wensen tijdens de bevalling kun je op basis van kennis en informatie uitspreken het is belangrijk dat je weet wat de opties zijn, welke technieken je zelf kunt toepassen en hoe je reële verwachtingen neerzet. Gun jezelf voorbereiding, wees lief voor jezelf!