pijnverlichting door begeleiding tijdens de bevalling
"Vrouwen met weinig risico tijdens de bevalling krijgen regelmatig een ruggenprik, wat leidt tot fors meer spoedbevallingen"
Luidt de titel van het artikel in vakblad vroeg, steeds vaker zie ik de inzet van de ruggenprik. Laat ik voorop stellen ik ben niet voor of tegen pijnmediatie! Wel is mijn missie vrouwen zo volledig mogelijk te infomeren over medische interventies. Als partus assistent zag ik dat vrouwen die steun en intensieve begeleiding ervaren tijdens de partus de pijn tijdens de bevalling beter kunnen handelen.
Toegewijde aandacht van de partner of zorgverlener heeft een positieve werking. Massage van de onderrug, acupressuur toepassen en voetmassages zijn geweldige technieken om de barende te ondersteunen. Pijn is een onderdeel van het baringsproces, het blijft lastig om pijn te integreren en te accepteren maar het heeft ook een functie. Tijdens de bevalling heeft pijn een functie. De pijnprikkel gaat in de hersenen naar de hypofyse (het orgaan dat oxytocine = bevalhormoon aanmaakt) De pijnprikkel zorgt er dus voor dat oxytocine wordt aangemaakt.
De endorfine die je lichaam aanmaakt is een natuurlijke pijnstiller, deze zorgt ervoor dat je de pijn tijdens de bevalling beter kunt verdragen. Zorg dat je tijdens je voorbereiding op de bevalling ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen eigen maakt , ze kunnen je helpen om de weeën op te vangen. Vertrouwen hebben in jezelf en geen angst hebben gaat helpen om de endorfine hun werk te laten doen je natuurlijke pijn stilling tijdens de bevalling!
Tips van traumavrijbevallen;
-Verzet je niet
-focus op je ademhaling
-luister naar je lichaam
-volg de signalen van je lichaam
-controle loslaten
-pijn accepteren niet fixen
Tijdens het voorbereidende programma van traumavrijbevallen komen ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen ruimschoots aanbod.